Soluția OIREP Ambalaje pentru a nu fi blocat sistemul colectării și reciclării deșeurilor: „Să fie stabilit clar momentul raportării și cantitățile”

Publicat: 08/05/2023, 22:21
Actualizat: 08/05/2023, 22:26

Modificările aduse în Comisia de Mediu Ordonanței de Urgență a Guvernului 125/2022, cea care asigură cadrul pentru îndeplinirea țintelor de mediu ale României în corelație cu obiectivele Uniunii Europene, ar putea duce la blocarea sistemul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje.

Tocmai de aceea, susține Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, este nevoie de completarea variantei ce s-a întors la cealaltă comisie raportoare, cea economică, cu stabilitatea clară a momentului la care se face raportarea, precum și cu cantitatea care intră în instalație sau care intră în operațiune.

Modificările solicitate de Asociația OIREP Ambalaje au ca scop deblocarea sistemului ori de a nu-l bloca.

„Ar trebui ca la varianta ieșită de la Comisia de mediu, varianta care s-a reîntors acum la Comisia de politică economică, și înțeleg de la dumneavoastră că mâine se va discuta, să fie completată sintagma, că vor stabili «cantități care intră în instalație», că vor stabili «cantități care intră în operația de reciclare», noi considerăm că pentru a putea merge înainte este necesar ca aceste cantități care intră în operațiunea de reciclare să fie clar definite ca fiind «cantitățile care intră în operația de reciclare» și care vor fi luate în calcul la realizarea obiectivului sunt cantitățile confirmate de reciclator în sistemul informatic pus la dispoziția AFM-ului, SIATD, după eliminarea materialului care nu este material țintă”, a declarat Geanin Șerban, președinte Asociația OIREP Ambalaje, la Gândul Green.

Conform lui G. Șerban, este necesară determinarea cu exactitate a momentului raportării în concordanță cu practicile europene.

„Deci, practic, vom stabili clar atât pentru colector, pentru primării, pentru OIREP-uri, pentru AFM, pentru minister, care este momentul raportării și el nu poate fi altul așa cum se practică în Europa, un moment bine definit, momentul recepției și cantitatea, da, în momentul în care facem referire la reciclarea de PET să spune doar cantitatea de PET și nu și cea de la dop, de la etichete”, este propunerea președintelui Asociației OIREP Ambalaje.

«Soluția, ca să răspund întrebării dumneavoastră, este completarea variantei care a ieșit săptămâna trecută de la Comisia de mediu prin definirea cantităților care intră în instalație sau care intră în operațiune» – Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje

Consecințe negative asupra procesului economic

În cazul în care vor ajunge să fie aplicate actualele modificări, consecințele vor fi negative pentru economia noastră, deoarece ar putea exista exporturi de deșeuri de ambalaje, deoarece în străinătate reciclatorii nu au obligația de a raporta după reciclare/valorificare.

„Consecințele imediate, le repet, sunt întârzierea finanțării pentru o perioadă nedefinită, poate să fie o săptămână, poate să fie patru luni, creșterea cantităților care se exportă, pentru că este absolut legal să exporți cantități cu implicații asupra activității reciclatorilor interni, de care noi avem nevoie și care ne-au ajutat de fiecare dată, mai ales la sfârșitul anului când au depus eforturi considerabile și, bineînțeles, vom vedea care este și impactul financiar prin calculul pe care reciclatorii și-l vor face și vor spune că trebuie să-l achităm pentru a-și îndeplini această obligație de a confirma reciclarea. E vorba de salariile oamenilor, este vorba de timpul alocat și, inclusiv, de sistem logistic”, a mai adăugat Geanin Șerban.

Ministerul Mediului a decis ca ținta de reciclare a deșeurilor de ambalaje să crească din acest an la valorile care ar fi trebuit atinse în 2025. Producătorii și generatorii de ambalaje care nu ating țintele au o obligație fiscală de 2 lei/kg între ținta de reciclare și cantitatea raportată.

România trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deșeuri municipale depozitate, în condițiile în care în prezent, gradul de depozitare este de 70%, aproape de trei ori mai mare decât media europeană.

VEZI AICI EMISIUNEA INTEGRALĂ „GÂNDUL GREEN”:

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor